#7 Babymassage; een moment van rust, verbinding en thuiskomen

In deze Oermoeder Inspiratie blik ik terug op die intensieve eerste weken, waarbij wij onszelf elke dag een cadeautje gaven. Hoe Nina en ik hierin elke dag een bijzonder moment samen beleefden. Babymassage was voor ons een moment van rust, verbinding én thuiskomen.

Als baby hield ik al van babymassage

Zoals ik in de vorige blog al schreef, hebben wij het geluk dat mijn moeder docent babymassage is. Haar liefde voor babymassage stamt al terug uit de tijd dat wij, haar kinderen, geboren zijn. Bij ieder van ons (alle 5 haar kinderen) heeft ze altijd van jongs af aan de shantala babymassage gedaan. Dus ja, ik ben er zelf als sinds mijn baby-tijd gek op 🙂 . Op haar 60’ste heeft mijn moeder deze passie nieuw leven ingeblazen door docent baby massage te worden en eigen praktijk te starten, stoer he?

Een enthousiaste cursist

Vanaf het moment dat zij docent babymassage werd en een praktijk begon, was ik meteen enthousiast. Ik wist dat zodra ik ooit moeder zou worden, ik van haar alle fijne kneepjes 🙂 van de babymassage zou willen leren. Ik was dus alvast haar eerste enthousiaste cursist!
En doordat ze nu dus een maand lang bij ons was na de geboorte van Nina, hadden we mooi alle tijd voor een intensieve privé cursus babymassage.

Babypop vs echte baby

Ik had wel vaker mee gekeken hoe ze baby massage deed bij mijn neefje en ik had natuurlijk ook al droog op de babypoppen geoefend, maar dat is toch wat anders dan het echte werk, hoor. Het ziet er zo simpel uit als een ervaren iemand het doet. Maar zeker in het begin, toen Nina nog zo klein was en ik ook nog moest wennen aan dat kleine en kwetsbare lijfje, was het echt niet zo gemakkelijk. Ligt ze wel goed? Vindt ze het prettig? Is ze al moe? Doe ik het niet te hard? Hoe krijg ik haar omgedraaid? Allemaal vragen die continue door me heen gingen die eerste paar keer.

Al kijkend leer je…

De eerste paar keer heb ik dan ook alleen maar gekeken hoe mijn moeder het deed en hoe Nina overal op reageerde. Zo kon Nina rustig wennen aan het masseren en aan de routine. En ik genoot van het kijken. Wat was het mooi om te zien hoe zo’n klein mensje zich overgeeft aan de liefdevolle aanraking. Hoe ontspannen ze werd van de massage. En hoeveel contact en genegenheid er ontstaat tussen de baby en de masseur.

Beentje voor beentje

Beetje bij beetje nam ik stukjes over van de massage. De beentjes bijvoorbeeld als eerste. Die voelden voor mij het meest ‘veilig’. Die zijn redelijk stevig en de rest van het lijfje ligt dan een soort van stil ;). En zo pakte ik er steeds een nieuw stukje bij. Totdat ik na een tijdje de hele massage kon doen; benen, borst, armen, buik, rug en gezicht. Dat klinkt als een heel lang programma, maar meestal duurde dit zo’n 20 minuten.

Altijd een geslaagde massage?

De ene keer viel ze halverwege in slaap. De andere keer had ze er niet zoveel zin in of was ze moe. Dan plaste ze weer de hele mat onder en een andere keer klopte het van begin tot eind. Het was steeds weer kijken en aanvoelen hoe lang ik door kon gaan. Maar elke keer was het een bijzonder moment. Puur omdat ik er de tijd voor nam. Omdat we samen dit moment hadden, in rust en in verbondenheid. Dus technisch gezien misschien niet altijd een geslaagde massage, maar moeder-dochter-hechtingswijs gezien was het áltijd geslaagd 🙂 .

Vaste dagelijkse routine

Ik heb het zeker de eerste drie maanden dagelijks volgehouden. Elke dag, meestal aan het eind van de dag, een speciaal moment voor onze massage. Rustig muziekje aan, matje klaar leggen, massage kussen erbij, goede massage olie en lekker masseren. Het voordeel van het klimaat hier op Bali is dat de temperatuur altijd goed is. Geen geklooi met verwarming, kleertjes, dekentjes etc. En na afloop altijd heerlijk in bad. Negen van de tien keer was mevrouw zo ontzettend tevreden na afloop van de massage. En ik ook! Ook na die eerste drie maanden ben ik het zeker 3 á 4 keer per week blijven doen, totdat ze begon om te draaien. Toen had Nina geen geduld meer om te blijven liggen voor een hele massage en werden het vooral wat kortere massages bij het verschoonmoment of na het bad.

Mama’s leermoment

Naast dat ik er heel erg van genoten heb, besef ik dat ik van deze massage momenten ontzettend veel geleerd heb. Je bent zo gefocust en met alle aandacht bij je kind, dat je alles leert (her)kennen. Niet alleen elk lichaamsdeel, maar ook de lichaamstaal. Door goed naar Nina te kijken, goed aan te voelen hoe zij zich voelde, ging ik haar steeds beter begrijpen. Ook werd ik mij meer bewust van mijn eigen handelen. Hoe snel wilde ik dingen doen? Kon ik de rust vinden? Hoeveel invloed heeft mijn ademhaling op haar? Allemaal leermomenten die ik tijdens deze vele massages heb mogen ervaren. En dat heeft zeker ook in onze dagelijkse communicatie veel geholpen.

Ga je even met me mee, de baarmoeder in?

Er zijn ontzettend veel onderzoeken gedaan en de positieve effecten van babymassage zijn overduidelijk, dus daar ga ik verder niet over uitweiden :). Maar wat ik wel wil doen, is jou mee nemen om eens in het lijfje van een baby stappen.

Stap eerst even met mij mee de baarmoeder in:

Je hebt 9 maanden lang in een veilig, afgesloten ruimte ‘gewoond’. Je had daar automatisch alles tot je beschikking, qua voeding en zuurstof. Het geluid was mooi gedempt, licht kwam wel binnen maar in hele zachte nuances. De hartslag van je moeder was jouw vaste ritme, jouw oriëntatiepunt om te weten dat alles klopte. De temperatuur was altijd goed, je zweefde lekker in het rond. Het water om je heen voelde zacht, warm en je werd continue gedragen. Je groeide op jouw perfecte tempo. Steeds kon je iets meer prikkels oppikken en werden jouw lichaamsfunctie, geheel op de juiste tijd, uitgebreid. Alles in perfecte afstemming, veilig en geborgen.

Stap nu met mij mee de grote wereld in:

En dan…..wordt je geboren. Niks meer van die veilige afgesloten ruimte. Die stabiele temperatuur. Die voeding en zuurstof automatisch toegediend. Opeens moet het van buitenaf geregeld worden. Licht- en geluidsprikkels komen totaal ongefilterd binnen, hard en fel. Jouw veilige en altijd aanwezige oriëntatiepunt, de hartslag van je moeder, is opeens niet altijd meer hoor- en voelbaar. Je lijf voelt zwaar, gek en je bent totaal niet meer in contact met al die losse delen. En dan zijn er opeens allemaal andere mensen, energieën, voedingstoffen die je tot je moet nemen. HELP! Wat is dit voor een wereld???? Ik wil terug!

Zo zou je best de overgang van de veilige baarmoeder naar de grote buitenwereld voor een baby kunnen beschrijven. Een GROTE schok!
Wij zijn ons daar als volwassen niet altijd bewust van. Wij denken dat we de babykamer, het bedje, de kleertjes of de producten die we gebruiken zo fijn en mooi passend hebben uitgezocht. Maar het lijkt voor een pasgeboren baby in de verste verte niet op zijn bekende veilige haven.

Wat kan babymassage hierin betekenen?

Het moment van babymassage kan jouw baby ontzettend helpen om bekend en vertrouwd te raken met zijn eigen lijf. Om te leren dat dit nu zijn veilig haven is. En dat met jouw liefdevolle aanraking, hij zijn eigen ‘heilige verblijf’ (your body is your temple) mag leren vertrouwen. En dat jij er bent om hem daarin te begeleiden, te ondersteunen en te dragen. Het helpt jouw baby letterlijk lekkerder in zijn vel te zitten.
Het is zoveel meer dan even een momentje van ontspanning en quality-time. Het is het thuiskomen in dit nieuwe voertuig waar hij zijn hele leven mee mag samenwerken. Hoe fijn als je hier als moeder op zo’n liefdevolle en zachte manier in kan bijdragen.

“Van de veilige haven ZIJN, naar het nieuwe verblijf INWIJDEN.”

Jouw bijdrage in de overgang van de baarmoeder naar het eigen mensenlijfje.

Babymassage? Bij twijfel, DOEN!

Mocht je twijfelen over baby massage of zou je dit graag willen gaan doen? Ik kan het je écht aanraden om een goede docent babymassage te zoeken en een cursus te volgen. Een cursus helpt je namelijk vertrouwd te raken met wat wel en geen fijne bewegingen zijn, hoe je de massage kan opbouwen, etc. Het geeft veel meer vertrouwen en daardoor durf jij het gegarandeerd ook beter aan 🙂 . Dus laat je vooral begeleiden op deze mooie ontdekkingsreis voor jullie samen. En vind met babymassage jullie eigen moment van rust, verbinding én thuiskomen.

Natuurlijk moet babymassage ook bij je passen. Het kan zijn dat het jou niet ligt. Of dat jouw kindje het niet als prettig ervaart, om welke reden dan ook. Dan zijn er genoeg andere manieren om jouw kindje hier in te ondersteunen, zoals korte massages bij het verschonen, dragen en huid-op-huid contact.

BELANGRIJK om te weten
Een cursus babymassage start vaak bij een leeftijd vanaf 6 weken tot kruipleeftijd. Je kan, zoals ik, al beginnen met masseren vanaf de geboorte, maar dan moet je wel goed weten wat je doet. Het gaat echt anders dan bij de standaard babymassage, omdat het lijfje nog zo klein en kwetsbaar is. Dus laat je hier goed over informeren, voordat je begint.
Kijk voor meer info eens op Babymassage in de kraamperiode. Daar staat goede informatie over babymassage in de kraamperiode of volg @babymassage_nederland

Ik ben benieuwd hoe jij dit ziet? Wil jij of heb jij baby massage gedaan met jouw baby? En heb je een cursus gevolgd of deed je het op je eigen manier? Deel jouw ervaringen gerust in de reacties!

Warme groet uit Bali,

Marieke

Oermoeder Inspiratie uit Bali

In deze blog vind je mijn Oermoeder Inspiratie uit Bali. Ik deel mijn belevenissen en ervaringen over het moederschap. Niet vanuit de boekjes of de richtlijnen, maar vanuit het hart. En over hoe dat nou gaat, opvoeden en opgroeien in Bali.


Wil je meer weten over waar ik me nu mee bezig houdt op Bali? Lees hier meer over mijn werk als Luisterkindwerker.

About Marieke Nijland

Hoi, ik ben Marieke Nijland. Luisterkind-werker, leerkracht speciaal beweginsonderwijs & oprichter van Stichting Sukacita. In 2019 heb ik de opleiding tot Luisterkindwerker gevolgd bij grondlegger Diana Hendriks - van Beaumont. Luisterkind is een prachtige en zachte methode om écht te luisteren naar wat iemand te vertellen heeft. Een methode die iedereen een stem kan geven, ook diegene die het zelf niet goed kunnen verwoorden. En door één belangrijk moment een luisterend oor te bieden, er volledig zonder oordeel te zijn voor iemand, kan die persoon nieuwe stappen zetten en nog meer uit het leven te halen. Een mooie samenwerking, toch?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *