Eerste weken als moeder

#6 De eerste weken als moeder en het allermooiste kraamkado

In deze Oermoeder Inspiratie neem ik je mee tijdens de eerste weken als moeder en hoe ik deze tijd heb beleefd. In Indonesië kennen ze geen kraamhulp. Hoe vind je dan je weg als kersverse moeder in deze intensieve kraamweken? En ik vertel je wat ik heb ervaren als allermooiste kraamkado.

Geen kraamzorg tijdens die eerste weken, maar wat dan wel?

Iets wat in Nederland zo vanzelfsprekend is, de kraamzorg, zo totaal onbekend is het begrip in Indonesië. Dit zorgaanbod bestaat hier niet (in veel landen trouwens niet). Waarom niet? Omdat deze functie hier over het algemeen als vanzelfsprekend door de familie wordt opgevangen. In Indonesië wonen families nog vaak bij elkaar op de compound. Dat betekent dat je niet als gezin op jezelf in je eigen huis met je eigen tuintje woont. Maar dat je een kamer of gebouw hebt op het familieland, waar andere familieleden ook wonen. Waar je onderdeel bent van een groter familiegebeuren dan alleen je eigen gezin.

Hier op Bali is het vaak zo dat de zonen thuis blijven wonen en dat dochters, als zij gaan trouwen, bij de familie van hun man gaan wonen. Als je een groot gezin hebt met veel jongens, dan wordt het dus steeds drukker op de compound. Als je een klein gezin hebt of alleen dochters, dan wordt het steeds rustiger.

Je familie is jouw kraamzorg

Je kan je dus wel voorstellen dat er in deze vorm van wonen genoeg ‘kraamhulpen’ voor handen zijn, zoals oma’s, tantes, nichten, schoonzussen etc. die jou een handje helpen tijdens de kraamweken. Het is zelfs zo dat van oudsher de traditie is dat je als moeder en baby pas de compound mag verlaten na 42 dagen. Deze periode wordt afgesloten met een speciale ceremonie. Dit betekent dus een tijd van 6 weken in een kleine, veilige en rustige omgeving, zodat de moeder en baby kunnen wennen aan elkaar en aan het nieuwe leven. Tijd voor de moeder om te herstellen en tijd voor de baby om in alle rust te ‘landen’ in zijn nieuwe mensenlijfje.

Deze periode van 6 weken komt trouwens in meerdere culturen terug. Is dat toevallig? Of zou er op natuurlijke wijze een bepaalde periode nodig zijn voor moeder en kind om deze nieuwe fase goed te doorlopen? Leuk om eens bij stil te staan 🙂

Kraamzorg in laten vliegen?

Nu wonen wij niet op een familie compound. Wij hebben wat dat betreft een ‘westerse’ woonsituatie. Ons eigen huis met een eigen tuintje en de familie van mijn man op zo’n 2 uur rijden bij ons vandaan. Tja, dan moet je toch op een andere manier je kraamzorg regelen. En wat een geluk, want onze kraamhulp kwam vanuit Nederland invliegen, niet voor een periode van 7 dagen met een paar uurtjes per dag, maar voor een periode van 4 volle weken. En dan ook 24/7 🙂 .

Nou denk je misschien: ‘wow, dat moet een fortuin hebben gekost!’ Maar ik heb het hier natuurlijk over mijn moeder 🙂 . Zij kwam bij ons op Bali aan twee dagen nadat Nina geboren was en ze bleef vier weken. Ik heb dus de eerste weken als moeder ontzettend veel hulp en steun gehad.

Een gouden start

Als ik hier nu op terug kijk, dan heeft dat een enorme positieve invloed gehad op mijn start als moeder, en waarschijnlijk ook voor Nina’s start.
Ik besef nu nog meer hoe waardevol én nodig het is dat je als kersverse moeder extra handen beschikbaar hebt om je te helpen. En niet alleen handen, maar ook iemand die je vertrouwt. Iemand aan wie je je vragen kan stellen, iemand die zelf ervaring heeft met deze grootste transitie van vrouw naar moeder. Nou, dat is mijn moeder ten voeten uit. Ze is zelf moeder van vijf kinderen en ik heb het geluk dat mijn moeder en ik qua opvoed- en leefstijl heel goed op één lijn liggen. Ik zie haar als een grote inspiratie voor hoe ik het moederschap wil vorm geven.

Het eerste ‘gesprek’ tussen oma en Nina

Álles is nieuw

Zeker wanneer het je eerste kindje is, dan is álles nieuw. In die eerste weken als moeder moet je alles uitvinden met dit kleine wezentje dat opeens volledig jouw verantwoordelijkheid is. Je lijf heeft een topprestatie geleverd en daar moet je van bijkomen. De relatie tussen je partner en de wisselwerking hierin met een kind erbij moet helemaal opnieuw ontstaan. Oja, en dan moet je ondertussen ook nog gewoon de dagelijkse dingen als eten, drinken, zelfverzorging en het huishouden doen (met héél veel was). En als het niet je eerste kindje is, dan is het misschien wat minder nieuw, maar heb je óók nog eens je andere kinderen die zorg en aandacht vragen.

Ongelofelijk takenpakket in de eerste weken als moeder

Het is een ongelofelijk takenpakket dat je opeens op je bordje krijgt. En dat wordt naar mijn mening vaak onderschat of niet voldoende bij stil gestaan. Er is veel aandacht voor pre-natale zorg, maar waar ik de post-natale zorg?
Zeker in de westerse samenleving zijn we zo gewend dat we alles zelf moeten en willen regelen, waardoor we als kersverse moeders torenhoge verwachtingen hebben en ons ook niet zo gemakkelijk laten verzorgen. Hup, schouders eronder en aanpakken. Ook met een pasgeboren baby. En de druk, het tempo van de maatschappij gaat niet een tandje lager als jij moeder bent geworden. Ik snap dan ook heel goed dat de roze wolk waar je als moeder (op natuurlijke wijze hormonaal) op terecht komt, ook snel kan veranderen in een grote, grijze, zware wolk die je behoorlijk naar beneden kan trekken. Met zelfs depressies en lichamelijke klachten als gevolg.

Een brief van een pasgeboren baby aan zijn ouders

Wat hier zo mooi op aansluit is de onderstaande brief die mijn moeder doorstuurde, nadat ze weer terug in Nederland was. Hierin wordt zo mooi de beleving vanuit de pasgeboren baby beschreven. Het raakte mij diep en ik denk dat het een waardevolle steun is voor alle kersverse ouders.

Liefste mama en papa,

Bewaar deze brief alsjeblieft op een veilige plaats, zodat je hem opnieuw kan lezen wanneer je verdrietig bent of door een moeilijke periode gaat.

Verwacht niet te veel van mij als pasgeboren baby en verwacht niet te veel van jullie zelf als ouders. Geef ons allebei zes weken de tijd om aan elkaar te wennen. Zes weken om te groeien, te ontwikkelen, groter te worden, stabieler en meer voorspelbaar te worden. Zes weken voor jullie om te rusten en je lichaam de kans te geven om te herstellen.

Geef me alsjeblieft te eten wanneer ik honger heb. In de baarmoeder heb ik nooit honger gekend. Klokken en tijd betekenen nog niks voor mij.

Houd me alsjeblieft vast. Knuffel me, kus me en raak me aan. Ik heb het altijd zo gezellig gehad in de baarmoeder en ik ben nog nooit alleen geweest.

Vergeef me alsjeblieft als ik veel huil. Ik ben niet gekomen om het jullie lastig te maken, maar de enige manier waarop ik kan vertellen dat ik niet blij ben, is door te huilen. Blijf bij me en naarmate ik ouder word, zal ik steeds minder huilen.

Neem alsjeblieft de tijd om te ontdekken wie ik ben. Hoeveel ik verschil van jullie en hoeveel ik jullie te bieden heb. Kijk goed naar me en ik zal je laten zien wat mij troost, rustig en blij maakt.

Onthoud alsjeblieft dat ik wel tegen een stootje kan. Ik kan er best tegen als je per ongeluk foutjes maakt met mij. Als je ze met liefde maakt, kan mij niks ergs overkomen.

Wees alsjeblieft niet teleurgesteld als ik niet de perfecte baby ben. Wees ook niet teleurgesteld als jullie niet de perfecte ouders zijn.

Zorg alsjeblieft goed voor jezelf. Eet gezond, rust veel en beweeg genoeg, zodat je genoeg geduld en energie hebt om voor mij te zorgen.

♥ Zorg alsjeblieft goed voor jullie relatie met elkaar. Want wat als er geen gezin meer voor mij is…

Houd ook het grote plaatje in gedachten. Ik ben maar korte tijd zo klein, ook al lijkt het voor jullie nu een eeuwigheid. Ik mag jullie leven misschien overhoop gegooid hebben, maar onthoud dat alles binnenkort weer normaal zal voelen.

Geniet van mij! Ik zal nooit meer zo klein zijn!

Deze brief werd gedeeld door de kraamafdeling van een Schots ziekenhuis en de schrijver is onbekend

Een liefdevol vangnet

Wat zou het toch mooi zijn wanneer wij als vrouwen onszelf én als maatschappij in het algemeen, nieuwe moeders wat meer in de watten zouden leggen. Onszelf en onze baby’s meer ruimte en rust gunnen, vooral tijdens die eerste weken. Dat er zoals bij de natuurvolkeren en oude tradities een groot liefdevol vangnet van mensen voor je klaar staat om jou en de kleine rustig te laten wennen aan elkaar. Te mogen herstellen van de zwangerschap en van de bevalling. En te mogen rusten zonder dat we de druk voelen dat we alles zelf draaiend moeten houden.

Vraagbaak en achterwacht 24/7

Mijn moeder heeft ons op zoveel manieren geholpen. Huishoudelijke klussen als poesten, wassen en koken. Als vraagbaak en ervaringsdeskundige tijdens het badderen, de verzorging en het voeden. Onze steun bij het overnemen van de zorg voor Nina, zodat ik en mijn man een extra dutje konden doen. Mijn favoriete gezelschap tijdens alle ontelbare dutjes van Nina. Privé docent babymassage waarmee ik al meteen de fijne kneepjes van baby-massage mocht leren (maar hierover in een andere blog meer 🙂 ). En vooral als standby 24/7 en achterwacht, voor als er iets zou zijn waarvan wij het even niet wisten. Zoveel support en steun tijdens de eerste weken als moeder: ik geloof dat dit het aller mooiste kraamkado is wat elke moeder zich kan wensen!

Kraamkado_oma en babymassage
Nina geniet elke dag van de massage

En toen kwam na 3 weken mijn vader zich bij ons aansluiten en was het kraamteam voor mij helemaal compleet 🙂 . Zo fijn!

Ook als moeder mag je gedragen worden

We zijn zo geprogrammeerd en gewend geraakt om zelfstandig te zijn, om onze eigen boontjes te doppen. En natuurlijk, daarmee kun je heel veel bereiken, maar helaas ook veel kapot maken.
Zeker in die eerste weken is het zó waardevol , voor jou en jouw pasgeboren baby, als ook JIJ je gedragen voelt. Dit gun ik iedere moeder vanuit het diepste van mijn hart.

Pas dan kun je namelijk ook je moedergevoel, jouw moederinstinct laten groeien. Als je stress hebt en continue druk voelt, dan kun je jouw intuïtie simpelweg niet horen. Als er rust en stilte is, dan krijg je toegang tot dit weten, tot die oneindige bron aan informatie over hoe te handelen en wat jouw kindje nu nodig heeft. Dan zijn al die methodes, schema’s en adviezen niet meer jouw enige houvast. Dan ben je zélf jouw eigen houvast.
En dat maken die eerste weken als moeder zoveel lichter. Niet minder vermoeiend, niet minder intens, maar wel lichter.

Mijn grootste wens voor kersverse moeders

Mijn grootste wens voor iedere nieuwe moeder is dat je deze transitie mag maken met een diep vertrouwen en weten dat je het niet alleen hoeft te doen. Dat er een vangnet van liefdevolle support voor jou klaar staat. En dat je hierdoor ruimte krijgt om te leren vertrouwen op je intuïtie, jouw oermoeder-kracht. Zodat jullie reis als moeder en kind, in ieder geval op dit gebied, een mooie en zachte start mag hebben!

Ik ben benieuwd hoe jij jouw eerste weken als moeder hebt ervaren? Had jij een fijn netwerk van mensen die jou hielpen? Of voel je bij het lezen van deze tekst weer die donkere wolk die er was in deze periode? Als je het wilt delen, laat het dan weten in de reacties of een persoonlijk berichtje mag natuurlijk ook.

Warme groet uit Bali,


In deze blog vind je mijn Oermoeder Inspiratie uit Bali. Ik deel mijn belevenissen en ervaringen over het moederschap. Niet vanuit de boekjes of de richtlijnen, maar vanuit het hart. En over hoe dat nou gaat, opvoeden en opgroeien in Bali.


Wil je meer weten over waar ik me nu mee bezig houdt op Bali? Lees hier meer over mijn werk als Luisterkindwerker.

About Marieke Nijland

Hoi, ik ben Marieke Nijland. Luisterkind-werker, leerkracht speciaal beweginsonderwijs & oprichter van Stichting Sukacita. In 2019 heb ik de opleiding tot Luisterkindwerker gevolgd bij grondlegger Diana Hendriks - van Beaumont. Luisterkind is een prachtige en zachte methode om écht te luisteren naar wat iemand te vertellen heeft. Een methode die iedereen een stem kan geven, ook diegene die het zelf niet goed kunnen verwoorden. En door één belangrijk moment een luisterend oor te bieden, er volledig zonder oordeel te zijn voor iemand, kan die persoon nieuwe stappen zetten en nog meer uit het leven te halen. Een mooie samenwerking, toch?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *